Tarçınlı Kızılcık Şerbeti

İtiraf etmek gerekirse kızılcık benim hayatıma bu yaz ilk kez girdi (gerçi 3-4 yaşlarımda katıldığım mevlütlerden kalan sisli anılarda vardı bu tat sanki- ama hayal edin; neredeyse kendi boyum kadar iğne oyası beyaz krep başörtüm, altından çıkan sarı kıvırcık bukleler, elimde bir bardak soğuk şerbet, izmir sıcakları.. Tam haminne :) -


İlk tarifimi biraz googling ile bulmuştum ama şimdi yılın son kızılcığıyla kendi tarifime geçmiş bulunuyorum..

MALZEMELER:

1/2 kg kızılcık
2 litre su
1 çubuk tarçın
4-5 karanfil
bu sefer canım 1,5 bardak toz şeker istedi :))

Kızılcıkları süzgeçte yıkayın (çekirdeklerle uğraşmayın), tencereye önce kızılcıkları sonra şekeri koyup altını yakmadan şöyle bir ovalayın ve 5-10 dk bekletin ki suyunu biraz salmaya hazır hale gelsin...(reçel yapacakmış edasıyla)

üzerine suyu tarçın ve karanfili ekleyip kaynatın.. Ben 20 dk falan kaynatıyorum ama asıl zamanı tenceredeki güzel kızıl rengi gördüğünüz zaman anlayacaksınız..


tel süzgeçle süzüp sürahiye ve soğuyunca doğru buz dolabına.. Hatta bir kısmını buz kalıbına dökerseniz buzla daha da soğutmak isterseniz sulandırmadan (böylece şekerini kaybettirmeden) da soğutabilirsiniz...

Bu arada kızılcıklara ne oldu derseniz posası çöpe gitti, ben öyle pütürlü meyva sularını sevmem; arsü edenler biraz daha sıkıp suyunu çıkarmaya uğraşabilir...

ve son not; tabi ki bu kadar şerbet çıkmadı, o koca bir sürahideydi, dedim ya bu sonu :))

AFİYET OLSUN...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum: