** Yöresel bir lezzet ** KERKÜK DOLMASI**

Son zamanlardaki en alengirli yemeğim diyebiliriz kendisine; çok sevgili eşimin çok sevgili mimarı kayınvalideciğimin de bana "el vermiş" olması sebebiyle (yoksa safran vermesi mi demeli :)) )  şimdiye kadar yediğim en harika dolma tarifi ile huzurlarınızdayım şak şak şak :))

NOT:gene tembellikten vazgeçmediğim için ben sadece soğan doldurdum, lütfen siz kabak doldurup küçük yapraklar da sarıverin bi zahmet :))





Malzemeler;
BEN 2 obur kişi için yaptım bizi 3 sayıverin => 3Kişilik

7 adet küçük sevimli topaç şeklinde soğan
1 adet iri kabak (sebze yemeyenlere yedirilecek)
5-6 diş sarımsak (kokacağız bu yemekte)
1 bağ dereotu
pirinç (göz kararı koydum aşağıda görüyorsunuz)
200 gr kıyma
sıvı yağ
limon tuzu (yoksa benim gibi limon suyu koyun)
karabiber
tuz
köri
safran (o da aşağılarda bi yerlerde olacak kavanozda)- Kerküklüler "sarı kök" diyor, dolayısı ile bu dolma da bizim evde "sarı dolma"
 

Sarı kök- safran ne derseniz işte
 Pirinç ve limon tuzu hariç tüm malzeme robottan geçirilir, yıkanan pirinçler karıştırılır.


Gelelim sogan nasıl doldurulur kısmına; sogana 1 adet deriiiin çentik atıyoruz sonra katları zedelemeden ayırıyoruz, eğer ayrılmazsa kaynar suya batırıp çıkarın hemen ayrılıyor.. Sonra harçtan doldurup soğanın bir tarafını diğerinin üzerine doğru kapatıp tencereye diziyoruz. Sıkı dizmek önemli soğanlar dağılmasın...



soğanların boyuna gelecek kadar su koyup içine limon tuzu veya 2/3 çay bardağı limon suyu(o zaman suyu biraz azaltın tabi) koyuyoruz, dibi yanmasın diye biraz mısırözü yağı koyup kapağını kapatın. kaynayana kadar harlı, kaynadıktan sonra da kısık ateşte suyunu neredeyse çekene kadar pişirin. 35 dk falan sürmeli pişmesi, su az gelirse kaynar su eklenebilir...

Pişince bir tepsi ya da geniş bir tabağa tencereyi ters çeviriyoruz, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis ediliyor..

pişmiş halinin resimleri telefonumda olup bu posta daha sonra eklenecektir :))

Afiyet olsun

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Hiim nefis bir dolma anlatimi ve enfes bir lezzet olmali.
Ellerinize saglik,
sevgiler...

Unknown dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK BİRTANEM..BENİM EŞİM DE IRAK TÜRKMENLERİNDEN..İKİ YIL ORADA YAŞAYINCA EPEY TECRÜBE SAHİBİ OLABİLDİM ÇOK ŞÜKÜR KÜLTÜRLERİ KONUSUNDA..BU DOLMANIN YERİ APAYRI AMA..HELE BAHSETTİĞİN GİBİ KARIŞIK OLARAK BAYILOORM..SENİNDE EMEKLERİNE SAĞLIK TATLICIĞM..ALLAHA EMANET OLUN..