Doğum Mucizesi-II


Doğum,çözülmesi gereken tibbi bir vaka,altin günü,aile toplantisi,arkadaşlarinizin kaçirmayacaği bir parti degildir. Doğum yapmak,neredeyse sevişmek kadar mahrem bir durumdur.Hiçbirimiz,bir oda dolusu insan önünde sevişmek istemeyiz!

Doğum yapmak için,beynimizin sol tarafina ihtiyacimiz yok ve onu besleyen herşeyden uzak durmaya çalismaliyiz.
Siz,doğumunuzun mükemmel transindayken (sağ beyin),odaniza doluşan insanlar,aşiri aydinlik,yüksek sesle konuşmalar ve daha bircok dış etken,sizi yeniden düşünmeye(sol beyin),adrenalin salginizin yükselmesine bazen sancilarinizi daha çok hissetmenize bazen de doğumunuzun yavaşmasina dahası durmasina bile neden olabilir.
Doğum dalgalarini karsiladiginiz ortam ve o anda etrafinizdaki insanlar,sizin ağrıyla olan ilişkinizi büyük ölçüde etkiler. Doğum sürecinde,ayni doğadaki diğer memeli hayvanlar gibi,ilkel beynimizi özgür birakmaliyiz ki,içgüdülerimizi takip edebilelim.Dış etmenlerle beslenen sol beynimizi devreye sokarsak,cinsellik ve doğum gibi içgüdüsel temel davranışlarımızı engelleyebiliriz.

Peki biz,doğumumuzu kolaylastirmak icin neler yapabiliriz?

  • Önce mahremiyet!

Siz doğum dalgalarini karşilarken,etrafinizda dolanan, doğum anilarini anlatip odanizi altin gününe çeviren,"ayy kizim çok aciyor mu,hemşireyi çağirin çok sancisi var,bişey yapsinlar,aman bu acı çekilir mi, sen aptal misin epidural alsana"gibi cümleler kurup,aslinda size yardim etmeye çalisan teyzeler,amcalar,dayilar,arkadaşlar vs. sizi fena halde sinir edebilir.

  • Çok aydinlik,piril piril odalar sizin icin pek rahatlatici olmayacaktir.Bu aydinlikta,teşhir ediliyormussunuz gibi hissedebilirsiniz,ağrilariniz şiddetlenebilir.Aydinlik ve soğuk bir oda,rahatlamanizi zorlaştırır,adrenalin seviyenizi arttirir. Sicak ve loş bir oda,sizi rahatlatacak ve huzur bulmaniza yardim edecektir.
  • Suyun da doğuma çok büyük faydaları,benzersiz pozitif etkileri vardir.Aktif doğum sirasinda huzursuzluk hissediyorsaniz,açilmaniz yavas ilerliyorsa,ağrilar şiddetliyse, ilik bir duş yapmayi deneyin.Emin olun ki büyük faydasını göreceksiniz.Adrenaliniz düşecek böylece, doğumun ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonu etkisini gostermeye firsat bulacaktir. Yapilan araştirmalarda,aktif doğum sürecindeki kadinlarin, sulari gelmiş bile olsa,banyo yapmalarinin enfeksiyon riskini arttirmadiği kanitlanmistir.
  • Hareketsiz,edilgen halde yatağa bağlanmis bir kadin, doğum sancilarini çok daha fazla hisseder.Biz hareket edeceğiz,yürüyüş yapacağız,canimiz isterse,dans bile edebiliriz.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum: